Zonsverduistering, 20 maart, 2015

Op Vrijdag 20 maart 2015, tussen 9:26 en 11:47 lokale tijd, zal er in België een grote, gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar zijn. 

De zonnekijkers in Ukkel en de radiotelescopen in Humain zullen dit schouwspel op de voet volgen. In samenwerking met Europese wetenschappers zullen we de eclips waarnemen met één van de grootste netwerken van radiotelescopen ter wereld, genaamd LOFAR. Satellieten zullen eveneens metingen doen van veranderingen in de ionosfeer, een laag van onze aardatmosfeer. Zelfs bij slecht weer zal de afname en vervolgens toename van de lichtintensiteit kunnen gevolgd worden via de lokale webcams. Het effect van de eclips zal zichtbaar zijn in de radiowaarnemingen en in ionosferische metingen, ongeacht of er wolken zijn of niet. 

PROBA2, een ESA-satelliet gebouwd in België en bestuurd vanuit het PROBA2 Science Centre in Ukkel, zal de eclips in het extreem ultraviolet waarnemen vanuit zijn baan rond de Aarde. Ver boven de wolken zal de satelliet twee bijna-totale zonsverduisteringen kunnen observeren. Een deel van de data en beelden zullen reeds tijdens de voormiddag beschikbaar worden gemaakt. 

Waarom is deze eclips belangrijk voor ons, wetenschappers?

Een grote zonsverduistering is een unieke gebeurtenis die je waarschijnlijk maar één keer in je leven meemaakt.
Tijdens een totale eclips kunnen we ook de onmiddellijke omgeving van de Zon waar nemen en zo een idee krijgen van de structuur en samenstelling van de zonneatmosfeer die zeer complex en groot blijkt te zijn. In het verleden was een totale eclips de enige manier om de zonneatmosfeer waar te nemen en te bestuderen. 
Vandaag de dag gebruiken we instrumenten waarmee we permanent een artificiële eclips zien, maar hieraan zijn nog een paar nadelen verbonden. Een echte zonsverduistering blijft nog steeds zeer waardevol vanuit wetenschappelijk standpunt omdat we dan onze instrumenten kunnen afstellen. 

Maar vooral, een zonsverduistering biedt ons de gelegenheid om ons favoriet studieobject onder de aandacht te brengen en ons enthousiasme over te brengen. Een wetenschapsfeest voor iedereen! 

 

http://sidc.be/eclipse2015/index.php

Tags: 

 

Travel Info

 

Administration

 

About

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.