Ruimteweer - Belg valt in de prijzen

Sinds 2013 worden jaarlijks ruimteweerprijzen uitgereikt tijdens de European Space Weather Week, een internationaal wetenschappelijk congres. Dit jaar viel een Belg in de prijzen: Dr. David Berghmans, wetenschapper aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, kreeg de zogenaamde Marcel Nicolet medaille opgespeld voor zijn bijdrage aan de opbouw en structurering van de ruimteweergemeenschap.

De studie van het ruimteweer is een jonge wetenschappelijke discipline met toenemend belang vanwege de impact van zonnestormen op onze hoog-technologische maatschappij.

David Berghmans stond mee aan de wieg van het ruimteweerprogramma in België en Europa. De studie van het ruimteweer kende een boost in de jaren '90 dankzij de ESA/NASA ruimtemissie SOlar and Heliospheric Observatory (SOHO) waarin België via de EIT-telescoop een belangrijke bijdrage leverde. In het jaar 2000 richtte David Berghmans een Belgisch ruimteweercentrum op waar fundamenteel en toegepast onderzoek werden gebundeld zodat voorspellingen van het ruimteweer tot enkele dagen in de toekomst mogelijk werden gemaakt. Dit centrum is één van de hoekstenen van een wereldwijd netwerk. Het succesverhaal werd verdergezet door deelname in een groot aantal ruimteweerprojecten van de 21ste eeuw.

 

België heeft, mede dankzij de inspanningen van David Berghmans en zijn team, een plaats veroverd in het ruimteweerlandschap.

Links to more Information about
Why Dr. David Berghmans was awarded
European Space Weather Week (ESWW) medals
ESWW Conference

Tags: 

 

Travel Info

 

Administration

 

About

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.